Κατασκευή E-shop Κόστος

28 Ιανουαρίου 2024

Κατασκευή E-shop Κόστος

Κατανόηση του κόστους κατασκευής E-shop: Πώς να υπολογίσετε το συνολικό κόστος για την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Πολλές επιχειρήσεις παίρνουν την απόφαση για την κατασκευή ενός E-shop (ηλεκτρονικό κατάστημα). Στην πραγματικότητα, οι αγορές μέσω διαδικτύου είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς λόγους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Το 2022 αναφέρεται ότι οι πωλήσεις λιανικού ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως ανήλθαν σε 3,53 τρισεκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται να αυξηθούν στα 6,54 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2024.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πάρετε οποιεσδήποτε αποφάσεις και πως να υπολογίσετε το κόστος κατασκευής για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα (E-shop).

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κατασκευάσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (E-shop)

Το πραγματικό κόστος της κατασκευής ενός E-shop είναι ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε πραγματικά μια λύση που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

Επιπλέον, εάν περιγράψετε τι χρειάζεστε τώρα, δεν θα καταλήξετε στο να πληρώσετε τίποτα επιπλέον στο μέλλον.

Κατασκευή E-shop Κόστος

Τι είδους ηλεκτρονικό κατάστημα περιμένετε να έχετε;

Ο τύπος του ηλεκτρονικού καταστήματος που οραματίζεστε είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία κατασκευής. Ένα κατάστημα που πουλά προϊόντα είναι διαφορετικό από ένα κατάστημα που πουλά υπηρεσίες.

Εάν σχεδιάζετε να πουλήσετε προϊόντα, πόσα περίπου διαφορετικά προϊόντα ή μοντέλα θα συμπεριλάβετε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα; Πουλάτε σε άλλες επιχειρήσεις (B2B) ή σε καταναλωτές (B2C);

Να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Ορισμένες υπηρεσίες ή προϊόντα ενδέχεται να έχουν διαφορετικές ανάγκες στη λειτουργικότητα του E-shop.

Αυτές οι ανάγκες θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τη λίστα από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Για παράδειγμα, θα χρειαστείτε ένα κατάστημα με πολλές γλώσσες; Ή θα χρειαστείτε ένα κατάστημα που να έχει ξεχωριστές δυνατότητες σύνδεσης;

Κατασκευή E-shop Κόστος

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του E-shop σας;

Καθώς ερευνάτε τις λύσεις για την κατασκευή του E-shop, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από τις διαφορετικές επιλογές σχεδιασμού και χαρακτηριστικών που υπάρχουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μειώσετε τον προϋπολογισμό σας για την ανάπτυξη του E-shop σας εγκαίρως.

Ποια χαρακτηριστικά χρειάζεστε οπωσδήποτε; Ποια πρόσθετα θα ήταν καλό να υπάρχουν; Δημιουργήστε τη λίστα σας και μείνετε σε αυτήν, ώστε να παραμείνετε εντός του προϋπολογισμού σας.

Κατασκευή E-shop Κόστος

Ποιες είναι οι επιλογές για την αποστολή των προϊόντων σας;

Ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τις επιλογές για την αποστολή των προϊόντων σας που θέλετε να προσφέρετε μόλις ανοίξει το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Ποια είναι η ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τις αποστολές των προϊόντων; Θα έχετε την επιλογή για αποστολές σε όλο το κόσμο; Είναι στο χέρι σας τι θέλετε να προσφέρετε.

Κατασκευή E-shop Κόστος

Πώς υπολογίζετε το κόστος για την κατασκευή του E-shop;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μεταβλητές που συμβάλλουν στο συνολικό κόστος κατασκευής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Σε γενικές γραμμές, ορισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα κοστίζουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για τη δημιουργία τους ή ακόμα και αρκετές χιλιάδες.

Εδώ είναι τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας:

  1. Λογισμικό Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Πλατφόρμα)
  2. Όνομα Τομέα (Domain Name)
  3. Φιλοξενία E-shop (Hosting)
  4. Πιστοποιητικό SSL (SSL Certificate)
  5. Κόστος Διεκπεραίωσης Πληρωμών
  6. Σχεδίαση Ηλεκτρονικού Καταστήματος (E-shop Design)
  7. Πρόσθετα, Επεκτάσεις (Add-ons, Extensions)
Κατασκευή E-shop Κόστος

Κόστος Λογισμικού E-shop (Πλατφόρμα)

Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, τον τύπο του λογισμικού και το επίπεδο υποστήριξης (Support).

Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες για να διαλέξετε και η επιλογή της σωστής είναι ένα σημαντικό βήμα για το άνοιγμα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Κατασκευή E-shop Κόστος

Κόστος Ονόματος Τομέα (Domain Name)

Το όνομα τομέα (Domain Name) έχει ένα ετήσιο κόστος, εκτός εάν είστε σε θέση να πληρώσετε για μερικά χρόνια εκ των προτέρων.

Η αγορά για ένα Domain Name κοστίζει συνήθως μεταξύ 14€ και 24€ ετησίως. Η τιμή εξαρτάται από το πού θα το αγοράσετε και την κατάληξη που θα πάρετε, όπως .com ή .gr. Η αγορά από ιδιώτη ή μέσω δημοπρασίας είναι συνήθως πιο ακριβή.

Κατασκευή E-shop Κόστος

Φιλοξενία E-shop (Hosting)

Μόλις κατοχυρώσετε το Domain Name (Όνομα Τομέα), το επόμενο βήμα είναι να βρείτε έναν πάροχο φιλοξενίας (Hosting) για το E-shop σας. Λύσεις όπως το Shopify προσφέρουν τη φιλοξενία τους ως μέρος της συνδρομής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσετε φιλοξενία σε τρίτους ή να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της διαχείρισής του.

Εάν θέλετε να φιλοξενήσετε μόνοι σας το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, το κόστος κυμαίνεται από 280€ έως 800€ ετησίως, αυτό εξαρτάται από την επισκεψιμότητα του E-shop, τον χώρο που καταλαμβάνει στον Server, τις δυνατότητες που έχει και τις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες, όπως τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (Backups).

Κατασκευή E-shop Κόστος

Κόστος Πιστοποιητικού SSL (SSL Certificate)

Η τιμή ενός πιστοποιητικού SSL κυμαίνεται από 20€ έως 80€ ετησίως. Αν και αυτό είναι ένα από τα πιο οικονομικά μέρη του E-shop, σας παρέχει την ασφάλεια που θα χρειαστείτε για να επισκέπτονται τον ιστότοπό σας οι πελάτες σας και να ψωνίζουν.

Οι μηχανές αναζήτησης επίσης χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά SSL ως παράγοντα κατάταξης. Επιπλέον, ορισμένες λύσεις φιλοξενίας το προσφέρουν ως μέρος των υπηρεσιών τους, οπότε να το έχετε υπόψη σας.

Κατασκευή E-shop Κόστος

Κόστος Διεκπεραίωσης Πληρωμών

Είναι εύκολο να αγνοήσετε το κόστος που σχετίζεται με την επεξεργασία των πληρωμών, αλλά αυτό μπορεί να αθροιστεί γρήγορα.

Το κόστος διεκπεραίωσης πληρωμών εξαρτάται από τον τύπο των πληρωμών που θέλετε να προσφέρετε κατά την ολοκλήρωση της αγοράς όπως το PayPal ή διάφορες πιστωτικές κάρτες, τον τύπο του νομίσματος και τις περιοχές όπου θα πουλήσετε. Επίσης λάβετε υπόψιν σας τις προμήθειες που προέρχονται από την τράπεζά σας.

Κατασκευή E-shop Κόστος

Κόστος Σχεδιασμού E-shop (E-shop Design)

Μέρος της ανάπτυξης του E-shop σας είναι η δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας χρήστη με σχεδιασμό που αντικατοπτρίζει την επωνυμία σας (Brand) και παρακινεί τους πελάτες σας να πραγματοποιήσουν την αγορά τους. Ο σχεδιασμός του ηλεκτρονικού σας καταστήματος συνοδεύεται από κάποιο τυπικό κόστος.

  1. Κόστος θέματος (Theme)
    Οι περισσότερες λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν έτοιμα πρότυπα θέματα σχεδίασης από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Ορισμένα θέματα ενδέχεται να είναι δωρεάν, ενώ άλλα μπορεί να κυμαίνονται από 30€ έως 200€ το καθένα. Καλό θα είναι το θέμα που θα επιλέξετε να είναι βελτιστοποιημένο για πωλήσεις, εκπτώσεις, για χρήση σε κινητά, tablet και επιτραπέζιους υπολογιστές.

  2. Κόστος Πρόσθετων & Επεκτάσεων (Add-ons, Extensions)
    Δεν υπάρχει λύση που να έχει όλα όσα χρειάζεστε για το ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα πρόσθετα, και οι επεκτάσεις (Add-ons, Extensions), μαζί με το κόστος τους.

Πόσο κοστίζει να δημιουργήσει κάποιος ένα E-shop;

Το κόστος της δημιουργίας του E-shop από έναν προγραμματιστή εξαρτάται από τις δυνατότητες που χρειάζεστε για να κατασκευαστεί το E-shop. Αν ψάχνετε για δυνατότητες που δεν είναι ασυνήθιστες, μπορείτε να σκεφτείτε να συνεργαστείτε μια εταιρεία ανάπτυξης E-shop για να κατασκευάσει το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Οι εταιρείες ανάπτυξης E-shop μπορούν να κάνουν τα εξής:

  • Back-end Web Development
  • Front-end Web Design
  • UI/UX Design
  • Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Εμπορίου
  • Σχεδιασμός για Κινητά
  • Ψηφιακή Στρατηγική (Digital Strategy)
  • Custom Ανάπτυξη Λογισμικού
Κατασκευή E-shop Κόστος

Συνεχής κόστη ηλεκτρονικού καταστήματος προς εξέταση

Ορισμένα κόστη για την ύπαρξη ενός E-shop είναι απλώς προκαταβολικά έξοδα, άλλα όμως είναι συνεχόμενα, είτε είναι μηνιαία, ετήσια ή ανά συναλλαγή. Πιθανότατα, θα μπορείτε να προβλέψετε αυτά τα κόστη κάθε μήνα ή ακόμα και ανά έτος, ώστε να μην σας εκπλήσσουν.

Ακολουθούν ορισμένα από τα τρέχοντα κόστη που σχετίζονται με τη λειτουργικότητα του E-shop που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Αντίγραφα Ασφαλείας Δεδομένων (Data Backups). Αυτό διασφαλίζει ότι όλες οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον ιστότοπό σας θα διατηρούνται ασφαλείς. Χωρίς τακτικά Backups, θα μπορούσατε να χάσετε χρήματα, ακόμη και πελάτες. Το κόστος για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων συνήθως εξαρτάται από το μέγεθος των αρχείων.
  • Ασφάλεια (Security). Εκτός από το πιστοποιητικό SSL, χρειάζεστε το λογισμικό να είναι ασφαλές για την προστασία της επιχείρησής σας και των πληροφοριών της από εξωτερικές απειλές.
  • Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing). Άλλες προσπάθειες ψηφιακού μάρκετινγκ, όπως το SEO, οι διαφημίσεις (PPC) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media) θα απαιτήσουν κάποιο προϋπολογισμό. Το μάρκετινγκ θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας (Brand) για να κατευθύνετε την επισκεψιμότητα στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.
Κατασκευή E-shop Κόστος

Συμπέρασμα για το κόστος κατασκευής ενός E-shop

Μπορείτε να κατασκευάσετε ένα E-shop με λιγότερο από 1.000€, ανάλογα με τις δυνατότητες που χρειάζεστε να έχει. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές, πτυχές ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς αυτό που μόνο χρειάζεστε και να πληρώσετε μόνο για αυτές τις επιλογές.

Όταν κάνετε την έρευνα σας, δεν θα εκπλαγείτε δυσάρεστα με τις αρχικές τιμές. Η τοποθέτηση της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο παρέχει μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης της απήχησής σας και της αύξησης των πωλήσεων. Κάντε τους προϋπολογισμούς σας και αποφασίστε αν αξίζει αυτήν την επένδυση η επιχείρησή σας.

Κατασκευή E-shop Κόστος

Συχνές ερωτήσεις για το κόστος κατασκευής E-shop

Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός E-shop;

Το κόστος κατασκευής ενός E-shop εξαρτάται από τις ανάγκες της επιχείρησης σας και οτιδήποτε επιπλέον θέλετε.

Σε γενικές γραμμές, ορισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα κοστίζουν μερικές εκατοντάδες ευρώ ή ακόμα και αρκετές χιλιάδες.

Εδώ είναι τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας:

  1. Λογισμικό Ηλεκτρονικού Εμπορίου (Πλατφόρμα)
  2. Όνομα Τομέα (Domain Name)
  3. Φιλοξενία E-shop (Hosting)
  4. Πιστοποιητικό SSL (SSL Certificate)
  5. Κόστος Διεκπεραίωσης Πληρωμών
  6. Σχεδίαση Ηλεκτρονικού Καταστήματος (E-shop Design)
  7. Πρόσθετα, Επεκτάσεις (Add-ons, Extensions)

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να ξεκινήσετε έναν πλήρη E-shop με λιγότερο από 1.000€. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα με περίπου 120€ ανά μήνα, και να προβάλετε την επιχείρησή σας στο διαδίκτυο.

Πόσο κοστίζει η συντήρηση ενός E-shop;

Στο κόστος συντήρησης ενός E-shop συμπεριλαμβάνεται το όνομα τομέα (Domain Name) που έχει ένα ετήσιο κόστος, εκτός εάν είστε σε θέση να πληρώσετε για μερικά χρόνια εκ των προτέρων.

Η αγορά για ένα Domain Name κοστίζει συνήθως μεταξύ 14€ και 24€ ετησίως. Η τιμή εξαρτάται από το πού θα το αγοράσετε και την κατάληξη που θα πάρετε, όπως .com ή .gr. Η αγορά από ιδιώτη ή μέσω δημοπρασίας είναι συνήθως πιο ακριβή.

Μέσα στο κόστος συντήρησης ενός E-shop συμπεριλαμβάνεται επίσης το κόστος Φιλοξενίας (Hosting) που κυμαίνεται από 280€ έως 800€ ετησίως, αυτό εξαρτάται από την επισκεψιμότητα του E-shop, τον χώρο που καταλαμβάνει στον Server, τις δυνατότητες που έχει και τις αυτοματοποιημένες υπηρεσίες, όπως τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (Backup).

Επίσης μέσα στο κόστος συντήρησης του ηλεκτρονικού σας καταστήματος συμπεριλαμβάνεται και το Πιστοποιητικό SSL που το κόστος του κυμαίνεται από 20€ έως 80€ ετησίως. Σας παρέχει την ασφάλεια που θα χρειαστείτε για να επισκέπτονται οι πελάτες σας τον ιστότοπό σας και να ψωνίζουν. Οι μηχανές αναζήτησης επίσης χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά SSL ως παράγοντα κατάταξης.

Ποιο είναι το πιο δαπανηρό μέρος για την κατασκευή ενός E-shop;

Το πιο δαπανηρό μέρος για την κατασκευή ενός E-shop εξαρτάται από τις δυνατότητες που χρειάζεστε να έχει. Γενικά, η αγορά ενός ονόματος τομέα και η φιλοξενία έχουν τα χαμηλότερο κόστος. Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μπορεί να είναι το πιο δαπανηρό μέρος της ύπαρξης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.

Τα πρόσθετα και οι επεκτάσεις για ένα E-shop κοστίζουν ακριβά;

Τα κόστη για τα πρόσθετα και τις επεκτάσεις ενός E-shop κυμαίνονται ανάλογα, με την ίδια την εφαρμογή ή την ενσωμάτωση τους. Σε γενικές γραμμές, τα πρόσθετα και οι επεκτάσεις μπορεί να είναι δωρεάν έως αρκετά ευρώ κάθε μήνα.

Είναι δαπανηρά τα αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων (Backups) για ένα E-shop;

Τα αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων (Backups) για ένα e-shop τιμολογούνται ανάλογα με τον αποθηκευτικό χώρο που χρειάζεται για να γίνουν και πόσο συχνά θέλετε να δημιουργούνται.

Τα Backups του e-shop σας συμπεριλαμβάνουν τις βάσεις δεδομένων πελατών, τα αποθέματα των προϊόντων και το περιεχομένου του ιστότοπου.

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σας παρέχει μεγάλη ηρεμία και σας βοηθά να προχωράτε πάντα στις εργασίες σας.

Tags: Κατασκευή E-shop Κόστος, Κατασκευή E-shop Τιμές, Κατασκευή E-shop,

Ας Δουλέψουμε Μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ξεκινήσετε