Πως να κάνετε τη σωστή επιλογή χρωμάτων για την ιστοσελίδα σας

27 Φεβρουαρίου 2022

Πως να κάνετε τη σωστή επιλογή χρωμάτων για την ιστοσελίδα σας

Τα χρώματα ενός website δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία. Αντίθετα, θα λέγαμε πως η επιλογή τους εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, με απώτερο στόχο την αύξηση του conversion rate.

Πράγματι, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που πραγματοποιούν αγορές από e–shops, επηρεασμένοι από τα χρώματα.

Γιατί όμως ένα πορτοκαλί κουμπί μπορεί να αποδώσει καλύτερα από ένα πανομοιότυπο πράσινο; Επειδή η ψυχολογία πίσω από τα χρώματα έχει να μας διδάξει πολλά, στο παρόν άρθρο φιλοδοξούμε να σας δείξουμε πώς να επιλέξετε τα σωστά χρώματα για το website σας.

Τα χρώματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Αναρωτιέστε πώς θα διαφοροποιήσετε την επιχείρησή σας από άλλες αντίστοιχες στην αγορά; Αξιοποιήστε τα χρώματα! Ο πιο ασφαλής τρόπος, για να αποδοθεί το είδος και η ταυτότητα μιας επιχείρησης είναι μέσα από την κατάλληλη χρωματική παλέτα.

Το κόκκινο, το πορτοκαλί, το μαύρο και το μπλε royal χρησιμοποιούνται από εταιρείες που απευθύνονται σε πιο ευκατάστατους πελάτες, ενώ το ροζ, το γαλάζιο και το φούξια προσελκύουν πιο καθημερινό κοινό και υιοθετούνται κυρίως από εταιρείες που σχετίζονται με τη μόδα.

Τα χρώματα και οι πολιτισμικές διαφορές

Όπως κάθε marketing τακτική, η διαδικασία για να επιλέξετε τα σωστά χρώματα για το website σας ξεκινά από τον προσδιορισμό του target market. Ειδικότερα, όταν απευθύνεστε σε κοινό διαφορετικών εθνοτήτων, οι σημάνσεις των χρωμάτων διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και πολιτισμό σε πολιτισμό. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το φίλτρο της εθνικότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σήμανση του λευκού. Στον δυτικό κόσμο, συμβολίζει την αγνότητα και τη γαλήνη. Στην Κίνα όμως το λευκό αποτελεί σύμβολο του θανάτου και του πένθους. Πριν επιλέξετε λοιπόν το σωστό χρώμα για το website σας, μελετήστε προσεκτικά τις σημάνσεις των χρωμάτων για το επιθυμητό target market.

Κάντε τους χρήστες να νιώσουν οικειότητα

Εάν θέλετε να επιμηκύνετε τον χρόνο που περνά ένας χρήστης στο website σας, θα πρέπει να τον κάνετε να νιώσει οικεία. Για να το πετύχετε, επιλέξτε χρώματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τα προϊόντα σας.

Για παράδειγμα, ένα e–shop που προωθεί μέλι από ντόπιους παραγωγούς είναι έξυπνο να σχεδιαστεί με χρυσό και λευκό. Το χρυσό μπορεί εύκολα να συσχετιστεί στο μυαλό του χρήστη με το μέλι, επομένως τον κάνει να νιώθει οικειότητα μέσα στο site, άρα και ασφάλεια με την επιλογή του. Το λευκό δημιουργεί ένα μοντέρνο contrast με το χρυσό και δίνει ένα πολυτελές αποτέλεσμα. Βέβαια, η λάθος επιλογή χρωμάτων μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Τα χρώματα μπορούν να μας δημιουργήσουν δυνατά συναισθήματα. Κάποια χρώματα μας εμπνέουν, ενώ άλλα ανακαλούν στη μνήμη μας αρνητικές εμπειρίες. Το σίγουρο είναι ότι η ψυχολογία των χρωμάτων είναι βασικό κεφάλαιο στον κόσμο του Marketing.

Επιλογή Χρωμάτων Ιστοσελίδων

Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα φέρει διάφορες σημάνσεις στον δυτικό κόσμο. Από τη μία πλευρά μπορεί να δηλώνει προειδοποίηση για να σταματήσει κάποιος, από την άλλη συνδέεται με την αγάπη ακόμα και … με τα Χριστούγεννα. Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιείται για να δείξει μία επείγουσα κατάσταση, για αυτό και προκαλεί ένταση στον χρήστη.

Τέλος, το κόκκινο χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί από διάσημες εταιρείες τροφίμων, διότι εντείνει το αίσθημα της πείνας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα χρώμα που κάνει καλό conversion rate.

Κίτρινο

Το κίτρινο χρώμα τραβά κατευθείαν την προσοχή του χρήστη. Δεν εντοπίζεται συχνά στη φύση για αυτό και προσελκύει το ανθρώπινο μάτι. Με μία πρώτη προσέγγιση, θα λέγαμε πως το κίτρινο δημιουργεί αισθήματα ευτυχίας και αισιοδοξίας. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν ερέθισμα δημιουργικότητας.

Εάν θέλετε το προϊόν ή οι υπηρεσίες σας να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό ή την αγορά τους, επιλέξτε το κίτρινο χρώμα. Θα κάνει το αγοραστικό κοινό σας να νιώσει ανακούφιση μετά την πραγματοποίηση της αγοράς του.

Πράσινο

Το πράσινο είναι το χρώμα που μας θυμίζει τη φύση. Αποτελεί την ιδανική επιλογή, εάν θέλετε να προωθήσετε δραστηριότητες που γίνονται κοντά στη φύση όπως κάμπινγκ ή ορειβασία. Παράλληλα, το πράσινο είναι το κατάλληλο χρώμα, για να σχεδιάσετε ιστοσελίδες που έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Για εσάς που δεν σας ταιριάζει το κόκκινο ή το πορτοκαλί χρώμα για τα call-to-action buttons, το πράσινο αποτελεί μία καλή εναλλακτική.

Μπλε

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα χρώματα που επιλέγονται για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας. Το μπλε χρώμα εμπνέει εμπιστοσύνη, εντιμότητα και ασφάλεια.

Το ατού που έχει το μπλε είναι ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αρκετά χωρίς να κουράζετε οπτικά τον χρήστη. Επιλέγοντας διαφορετικές αποχρώσεις του, δημιουργείτε ένα ομαλό αποτέλεσμα.

Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί μπορεί να μεταφέρει διάφορα μηνύματα. Κάποιοι το θεωρούν συνώνυμο της ζεστασιάς και της αισιοδοξίας. Άλλοι το μεταφράζουν ως πιθανό κίνδυνο και το θεωρούν επιθετικό.

Το σίγουρο είναι ότι το πορτοκαλί είναι το τελευταίο trend του e–commerce, καθώς το συναντούμε στα περισσότερα call-to-action buttons. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τα πορτοκαλί περιβάλλοντα μεγιστοποιούν το conversion rate ενός site.

Λευκό

Στον δυτικό κόσμο το λευκό συμβολίζει την καθαρότητα, την αγνότητα, τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια. Ταιριάζει ιδανικά με το μπλε και το χρυσό, ενώ αποτελεί το τέλειο χρώμα, για να το χρησιμοποιήσετε σαν φόντο στο site σας. Από την άλλη, αποφύγετε το λευκό χρώμα στα call-to-action buttons. Οι ειδικοί λένε πως δεν είναι κατάλληλο, για να αυξήσετε τη διάδραση με τους πελάτες σας.

Μαύρο

Το μαύρο χρώμα σε ένα website είναι σύμβολο δύναμης και κύρους. Αυτός είναι και ο λόγος που το συναντούμε συχνά σε προϊόντα υψηλής αξίας ή ειδικές εκδόσεις. Παράλληλα, το μαύρο χρώμα προσεγγίζει αποτελεσματικότερα το αντρικό κοινό, για αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα τεχνολογίας ή fitness.

Να θυμάστε πως το μαύρο δεν ταιριάζει σε όλους τους επιχειρησιακούς χώρους και σε όλα τα προϊόντα. Για παράδειγμα, σε μία ιστοσελίδα που αφορά την υγεία ή την κοσμετολογία ακόμα κι αν θέλετε να αποπνέει κύρος, είναι αποτρεπτικό να χρησιμοποιήσετε μαύρο. Και αυτό, διότι πρόκειται για χώρους που το κοινό θέλει να νιώσει ασφάλεια και καθαρότητα, και αυτές τις ανάγκες προφανώς δεν τις καλύπτει το μαύρο.

Επιλογή Χρωμάτων Ιστοσελίδων

Συμπέρασμα

Η επιλογή των σωστών χρωμάτων για το website σας δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη απόφαση. Λαμβάνοντας υπόψη σας το προφίλ της εταιρείας σας και το target market στο οποίο στοχεύετε, μπορείτε να καταλήξετε εύκολα σε εκείνο το χρώμα που ταιριάζει τελικά στις ανάγκες της εταιρείας σας. Το σίγουρο είναι πως ένα χρώμα από μόνο του δεν θα σας σώσει. Η κατασκευή ενός website απαιτεί εκτενή ανάλυση, υψηλή τεχνογνωσία και προσεκτικό σχεδιασμό.

Tags: Σχεδίαση Ιστοσελίδων, Κατασκευή Ιστοσελίδων, Κατασκευή Website, Κατασκευή Site, Web Design,

Ας Δουλέψουμε Μαζί

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ξεκινήσετε